Alfred föddes på BB Stockholm torsdag den 17 februari 2011 klockan 20.19. Flora och Lilly föddes på Huddinge sjukhus tisdagen den 22 oktober 2013 kl 13.02 och 13.05.

söndag 29 juli 2012

Lille smartis

För ett par veckor sen gick Alfred in i den sista gnällperioden som finns med i iPhone-appen The Wonder Weeks, som bygger på och är en fortsättning av den fantastiska boken "Att växa och upptäcka världen", som var vår trygga informationsbas under Alfreds första år - appen sträcker sig ett halvår längre (under första året genomgår alla barn sju utvecklingssprång, som alla föregås av en mer eller mindre gnällig period, och i och med varje språng utvecklas hjärnan så barnet lär sig en massa nytt). Nu har han gått igenom den och plötsligt kan han så mycket nytt och förstår så mycket mer, det är otroligt häftigt!

Några exempel: om vi står på vägen utanför huset i Kärra och säger "Det kommer en bil" pekar han direkt mot ljudet och står helt stilla vid vägkanten, för att vi har sagt att man måste göra det. Om han är på vinden och jag frågar "Var är Johanna?" så pekar han upp på Johannas vind mot hennes självporträtt. Om vi säger "Vill du ha en banan?" blir han glad och säger "Ba!" (han förstår också om man frågar om han vill ha smörgås, bada balja och ett gäng andra saker, han förstår "Ska vi gå och hämta tidningen?" och "Akta huvudet" när vi ska ner från vinden, det märks tydligt att han förstår väldigt mycket). Han hjälper till varje morgon med att ställa frukostgrejerna på brickan i köket, och när jag härom dagen ute vid röda vinbärsbusken sa att han kunde slänga kvisten när han ätit upp alla vinbären på den så gick han mot dörren för att slänga den i papperskorgen (det är där han lärt sig att man ska slänga saker).

Igår började vi med ramsan "Pelle Plutt plutt plutt tog ett skutt skutt skutt över ån ån ån, tappa tån tån tån. In på kammarn hämta hammarn spika fast den lilla tån" och petade med fingrarna på hans bröst och mage för varje ord, och han tyckte det var så roligt så nu petar han själv när vi börjar säga ramsan.

Han pratar en massa, men fortfarande knappt några riktiga ord, utom "titta" ibland, och mamma förstås, men vad som är fascinerande är att han lade till en massa nya "ord" när han kom ur senaste gnällfasen. Och nu när han börjat härma vissa ljud så hoppas vi att det kommer fler riktiga ord snart.

Han vill hjälpa till med det mesta vi gör, så i veckan köpte vi en gräsklippare åt honom. Han blev så förtjust i den redan i affären att han klippte halva parkeringsplatsen utanför och blev hysteriskt ledsen när jag skulle lägga in den i bagageluckan för han trodde att jag skulle ta den ifrån honom. Han blev dock väldigt glad när vi kom hem och han såg att den var med. :)

Inga kommentarer: